OM OSS

OM OSS

Om oss

Juvasshytta ble bygget så tidlig som I 1884 av den kjente fjellpioneren Knud O Vole.I dag eies og drives Juvasshytta av søsknene Silje og Per Arne Vole som femte generasjon Vole.

Juvasshytta er renovert med ny resepsjon og oppføring av nytt, koseliglosjibygg med 2-5 sengs rom. Juvasshytta er i dag en moderne turisthytte med alt fra enkle rom med dusj/WC i korridor til mer moderne med bad og toalett. Deler av den opprinnelige hytten er omgjort til møtesal med plass til 60 personer, eget bilbliotek og rom med plass for utstillinger. Vi kan ikke love rette vegger og vinkler, men vi kan love deg god standard og trivelig atmosfære, 1841 meter over havet.

Historie

Når du kommer inn i Juvasshytta stiger du inn i et stykke Norsk fjellhistorie. Den kjente fjellføreren Knud O. Vole bygde Juvasshytta i 1884, som et overnattingssted for gjestene sine, på veien fra bygda og opp på Galdhøpiggen. Fire år etter satte den spreke fjellføreren opp den første hytta på toppen av Galdhøpiggen. De siste årene er det gjort mye ombyggings- og renovasjonssarbeid på Juvasshytta med bygging av nytt inngangsparti og resepsjon og ombygging av deler av den gamle fløyen blant annet med eget romslig møterom, bibliotek og utstillinger.

At det var veiløst så høyt til fjells lot ikke til å skremme den gamle pioneren. Hans sønn Knut K. Vole bygde bilvei opp til Juvasshytta (ferdig i 1936) noe som var en revolusjon for turismen opp til Norges høyeste fjell. Den kjente reinsjeger og fjellmann Svein Kvitingen var med Knut og stikket veien og traseen ble ikke endret før sommeren 1997. At dette er Nord-Europas høyest liggende vei, som delvis er laget på permafrost gjør arbeidet disse to fjellkarene utførte ikke så rent lite imponerende.

Adkomst

Juvasshytta ligger i Lom kommune. Om du kommer fra Lom sentrum, kjør riksveg 55 oppover Bøverdalen i retning Sogndal. Etter 18 km, ta av fra riksveien og til venstre. Avkjøringen er merket “Juvasshytta” Om du kommer fra Årdal eller Sogndal, ta av til høyre 4 km etter Elveseter.

Galdhøpiggveien åpner i år for trafikk 16. mai.

OBS: Veien er privateid og driftet.
All kjøring skjer etter privatrettslige regler der alle brukere må akseptere avtalevilkårene. Med hjemmel i eiendomsretten og friluftsloven av 28. juni 2957 nr. 16 §4, har grunneier fastsatt at all ferdsel skal skje etter vilkårene nedenfor:

1) Veien kan bare nyttes av personbiler mot veiavgift. Billett skal legges synlig i frontruten. Busser fra Raubergstulen til Juvasshytta kjører bare etter avtale med veieier.

2) Kjøring med anleggsmaskiner er forbudt.

3) Bil med campingvogn er forbudt.

4) Regelbrudd medfører et gebyr på kr. 1000,- som blir ilagt etter privatrettslige regler.

5) Kjøring krever spesiell kompetanse og forsiktighet av sjåføren. Bremser og gir må være i orden. Dekk/kjetting og lignende må vere tilpasset vér- og føreforhold.

6) All ferdsel langs veien skjer på eget ansvar. Veieier fraskriver seg alt ansvar for skade som måtte skje på person eller materiell på eller langs veien.

7) Veien kan bli stengt på kort varsel. Bommen er videoovervåket.

Velkommen til Juvasshytta og Galdhøpiggen sommerskisenter.